Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Чистота и Здраве

ДА СМЕ ЧИСТИ

Алтернативен линк


ДА СМЕ ЧИСТИ



ЧИСТ ЖИВОТ



Чистота е хигиена на живота. (ликвидация НА ВЕКА - 146).



Христос искал да обърне внимание на чистотата, като важен и необходим елемент в човешкия живот. (все що е писано - 112).



Чистотата не е само физиологическа потреба на организма, но тя е и необходимост за истинското проявление на живота. (закон за единство и общност – 36).



Чистотата трябва да се постави като основа на физическия живот. (абсолютна ЧИСТОТА – изд. 1929 г. -18).



Кога можем да кажем, че животът на човека е чист? - Когато има висок идеал, когато живее съзнателно, когато е здрав. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд. 1929 г. - 3).



От всички се изисква чистота - чист и свят живот. Това може да се постигне само когато човек изпълнява не своята воля, а волята Божия. (по бога направени - 14).



Знанието, силата, свободата и светлината на физическия свят зависят от чистотата. (абсолютна чистота – изд. 1939 г. - 31).



Без нея не можете да впрегнете никоя природна сила да заработи заради вас. Вие може да я впрегнете, но тази сила ще произведе обратни кармически резултати, които с векове трябва да изкупувате. (беседи, обяснения и упътвания - 1922 г. - 82).



Чист живот се иска от всички. Който иска да живее добре, трябва да прояви своята разумност, доброта и вътрешна сила. Само така човек може да постигне своя идеал, да очисти живота си от всички утайки на миналото. (събуждане – 93).



Като казваме, че човек не трябва да се занимава с недъзите на хората и да ги критикува, подразбираме, че той не бива да нарушава чистотата на своя живот и да се излага на смърт. (абсолютна ЧИСТОТА - изд. 1929 г. - 18).



Ако човек иска да живее чист и добър живот, той трябва да напусне месоядството по дълбоко вътрешно убеждение, за вредата от тази храна и от морално убеждение, да не отнема живот, който не може сам да създаде. (затова се РОДИХ - 118).



Чистотата е израз на съвършения живот. Само съвършеният живот може да бъде чист... Само съвършеният живот дава чистотата. (наряд и упътвания - 1925 г. - 23).



Там, дето се забелязва известна нечистота, значи животът не е съвършен. (ЧИСТ И СВЕТЪЛ – изд. 1926 г. - 3).



Без чистота никой не може да влезе във великото училище на живота. (новият СВЕТИЛНИК - 26).



Първото условие за придобиване на Божествения живот е чистотата. (абсолютна ЧИСТОТА – изд. 1939 г. – 30).



ЧИСТОТЯЛО



Дойде ли до тялото, турете чистотата. Чисти, чисти трябва да бъдете! (наряди УПЪТВАНИЯ 1925 г. - 31).



Пази тялото си чрез чистотата! (наряд И УПЪТВАНИЯ - 1925 г. - 22).



Човек трябва да поддържа чистотата на тялото си с често миене, изпотяване, преобличане, чесане на косата и т. н. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 33).



Защо се къпе и мие човек? - За да бъде чист, да отвори порите на своето тяло, да диша през кожата. (новият светилНИК - 313).



Тялото трябва да се пази чисто, да се поддържа здравословното му състояние. (отворени форми - 111).



Чистота трябва! Под чистота аз не разбирам тази физическа, външна чистота, но всяка клетка у вас да бъде чиста и външно, и вътрешно. Тази обща чистота на клетките е чистота и на цялото тяло. Затова, като се обърнем към Бога, ще се помолим, ще пожелаем, щото всички тия живи душички у нас да бъдат чисти, да се радват. (НАРЯДИ УПЪТВАНИЯ - 1925 г. - 31).



Окултният ученик трябва да работи за пречистване на тялото си. Някой казва: За да се пречисти човек, той трябва да изтощи тялото си. Не, това е криво заключение. Вие трябва да правите разлика между плътта и физическото ви тяло. Ако плътта ви отслабва, тялото ви не трябва да отслабва. Какво подразбирам под отслабване на плътта? Да се намалят низшите желания у човека, т. е. желанията му да се възпитат. Низшите желания не се крият във физическото тяло, но в плътта. Ето защо, за да възпитате тия желания, не трябва да измъчвате стомаха си. (пътят НА УЧЕНИКА - 442).



Тялото си дръжте винаги чисто! (наряд И УПЪТВАНИЯ - 1925 г. – 25).



ЧИСТА КОЖА



Трябва да знаете, че при изпотяването отровите излизат навън. С това изпотяване по кожата се полепват ред нечистотии, които запушват порите и пречат на кожното дишане... Често трябва да се миете, да отпушвате порите си. (ООК - IV г. - 24 беседа - 10).

Чрезмерното безпокойство протрива кожата на човека. (вечното благо - 252).

Ако триеш само отвън кожата си, тя няма да стане толкова чиста, колкото ти искаш. Добрият живот чисти кожата и отвън, и отвътре. (вечното благо – 252).



ЧИСТИ РЪЦЕ



По-нечисти ръце от човешките няма. (ООК - IV г. - 24 беседа - 4).



Първото нещо е: чистота на ръцете! (ООК – IV г. - 24 беседа - 12).



Ръцете ви трябва да бъдат абсолютно чисти! Никаква кал не трябва да има по тях... Желанието ви ръцете да бъдат чисти, всякога носи в себе си една положителна мисъл, която е здравословна. Всякога, когато ръцете ви са нечисти, тази нечистота носи в себе си една отрицателна сила, която действа вредно и върху здравето. (ooK –iv г. - 24 бeceда - 10).



Дръжте ръцете си по възможност в по-голяма чистота! В такъв случай, човешката мисъл, която се стреми да влезе в единение с Божията мисъл, ще се преобрази. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 107).



За всинца ви е потребна външна хигиена. (ООК - IV г. - 24 беседа - 12).



Като ви говоря, че ръцете трябва да се мият често, това е един свещен акт за вас. (ООК - IV г. - 24 беседа - 7).



Аз зная светии, които са мили ръцете си по с пъти на ден. (ООК - IV г. – 24 беседа - 5).



Искам ръцете ви да бъдат чисти, без никакво изключение. (оок - iv г. - 24 беседа - 10).



Когато услужвате някому, най-първо трябва да измивате ръцете си... Все се почесвате по носа, по главата си, тук-там и тогава правите услуги на хората. По този начин, обаче, се предават болестите. (ООК - IV г. - 24 беседа - 4).



Измивайте ръцете си веднъж, два, три пъти и тогава направете услугата на когото и да е. (ООК - IV г.- 24 беседа - 4).



Ако някой ми даде нещо с нечисти ръце, аз го взимам, но от немай къде. (ООК - IV г. - 24 беседа - 8).



Спазвали ли сте най-простото правило, да си измивате ръцете след свършването на каквато и да е било работа? Ако спазвате това най-малко правило, то ще е едно благословение за вас. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 107).





НАГОРЕ